Jdi na obsah Jdi na menu
 


O nás

 

Fotbalový oddíl  působil v Kácově pod Sokolem Kácov, v roce 1994 se klub osamostatnil  a působil pod názvem FK Grafitec Kácov.  V letech 1994-1998  působil oddíl v okresních soutěžích a od  roku 1999  do roku 2004 v krajských soutěžích. V sezóně 2003/2004 oddíl  postoupil do divize, kterou hrál do roku 2006. V roce 2006 došlo ke sloučení s oddílem Vlašimi a divizní soutěž  byla převedena do Vlašimi, kde došlo ihned v první roce k postupu do ČFL.  Zároveň dne 9.5.2006 bylo založeno  samostné občanské sdružení s názvem AFK Kácov.  Zkratka AFK znamené "amatérský fotbalový klub". V sezoně 2006/2007 mužstvo začalo hrát IV. třídu, ve které skončilo na 11. místě. Hned následující rok se podařilo , ze druhého místa, postoupit do III. třídy. V sezoně 2008/2009 bylo založeno B mužstvo. Áčko se jako nováček umístil na 3. místě III. třídy. Po skončení sezony 2010/2011 bylo zrušeno B mužstvo. V roce 2011 se dělil místní AFK o své hřiště s celkem FC Graffin Vlašim "B", který působil v divizi a zde hrál své domácí zápasy. Rovněž zde trénovali a stále trénují fotbalisté FC Graffin Vlašim, mužstvo působící ve II. lize, české druhé nejvyšší soutěži.

Fotbalový ročník 2011/2012 lze hodnotit pouze jako úspěšný. Místnímu AFK Kácov se podařilo z druhého místa postoupit do nejvyšší okresní soutěže - okresního přeboru, když získal 64 bodů a do posledního kola bojoval o prvenství v tabulce s Kutnou Horou "B", která nakonec náskok o jeden bod uhájila. Za další úspěch lze považovat začlenění odchovanců kácovského fotbalu do základní kostry mužstva. Samozřejmě mužstvo je dále doplňováno hráči především z blízkého okolí. Ke konci roku 2011 AFK Kácov evidoval 118 členů, ze kterých je 38 aktivních.

Na jaře 2012 se podařilo díky práci členů výboru zvelebit už tak nadstandardní sportovní areál. Zrekonstruována byla tribuna, kde byly mimo jiné nainstalovány nové sedačky, opravena byla střecha, která byla již v havarijním stavu, a zároveň došlo k částečné obnově budovy kabin. V celém areálu se tedy kromě této budovy nyní nachází dvě travnatá fotbalová hřiště, umělohmotná tráva III. generace o rozměrech 30 x 70 metrů a tři kurty s umělohmotným povrchem na nohejbal a volejbal.

V srpnu 2012 uspořádal AFK Kácov turnaj minižáků o Posázavský pohár, který se těšil velké přízni počasí a také diváků. Vítězem se stal tým z Velimi, zpestřením pro všechny byla účast malých fotbalistů AC Sparty Praha.

Další sezonu, na podzim 2012, začal tým mužů AFK Kácov v nejvyšší okresní soutěži - Okresním přeboru. Po podzimní části skončil na 5. místě se ziskem 23 bodů, což je na nováčka velmi dobrý výsledek. Novým trenérem se stal pan Miroslav Jelínek z Vlašimi. Dalším úspěchem je fakt, že kostru týmu tvoří hráči z Kácova a blízkého okolí.

Na konci roku 2012 byla zahájena rozsáhlá kompletní rekonstrukce kabin včetně klubovny a ostatního zázemí, která bude dokončena na jaře 2013.

V sezoně 2013/2014 bylo založeno mužstvo mužů AFK Kácov B, které začalo v nejnižší soutěži, ve IV. třídě sk. B. Tato sezona byla pro oba celky nadmíru úspěšná. A mužstvo splnilo předsezónní cíl. Vyhrálo okresní přebor se ziskem 66 bodů a mohlo se radovat z postupu do I.B třídy. Sezona byla navíc zakončena i ziskem okresního superpoháru. B mužstvu se hned podařilo postoupit do III. třídy.

I sezona 2014/2015 byla z kácovského pohledu velice úspěšná. A mužstvo obsadilo v I.B třídě 2. místo, ale vzhledem k odhlášení se mužstev z vyšších soutěží, dostalo nabídku na postup do I.A třídy, která byla přijata. B mužstvu se také podařil postup, tentokrát do okresního přeboru. Vítězství ve III. třídě si rezerva zajistila 2 kola před koncem soutěže. 13.4.2015 byl zahájen sportovní kroužek pro děti předškolního věku, který pořádá AFK Kácov ve spolupráci se ZŠ Kácov. Sportovní kroužek probíhal pod vedením hlavního vedoucího Milana Zemana a asistentů Jiřího Pivoňky a ing. Petra Pecha. V létě bylo založeno mužstvo mladší přípravky. Na podzim téhož roku rozšířila trenérský tým Markéta Výborná, která se stará o nejmenší  účastníky sportovního kroužku..

Sezona 2015/2016 byla přesně opačná. A mužstvo vydrželo v soutěži jediný rok a vrátilo se do I.B třídy. B mužstvo bylo po podzimní části poslední s pouhými 7 body. Nakonec se soutěž sice podařilo zachránit, ale sami hráči si zvolili odhlášení okresního přeboru a návrat do III. třídy. Mladší přípravka odehrála na podzim a na jaře svoje první mistrovské turnaje v rámci benešovského okresu., ve kterých hrály 4 týmy.

V sezoně 2016/2017 předvádělo A mužstvo nevyrovnané výkony a skončilo na 5. místě. B mužstvo svádělo do posledního kola boj o vítěze III. třídy s Církvicí a jen vinou horšího vzájemného zápasu skončilo 2. Rezerva Kácova posléze postup odmítla (postupovaly 2 mužstva). U mladéže byla na začátku sezony založena starší přípravka, takže kácovská mládež měla od tohoto ročníku mužstva ve dvou kategoriích.